Chaga

Vad är Chaga

Svensk Text:

I Sverige känner vi till den som sprängticka (Inonotus obliquus), och det är den svarta svampen som ibland drabbar björkstammar. Sprängtickan fungerar som en parasit på björken där den fäster i stammens sprickor och sprider sig långsamt inifrån och ut under flera år, mellan 15 och 30 år kan en björk leva med sprängticka på sig. Sprängtickan samlar upp all näring från björken och frodas på trädets bekostnad, vilket också är anledningen till att chaga är så näringsrikt som det är. Chagasvamp ska dock inte blandas ihop med falsk sprängticka, som är andra utväxter på björkarna. Björkar är vanligtvis relativt knöliga med deformationer längs stammen utan att för den delen ha drabbats av svamp. Äkta sprängticka är svart i färgen och ser ut som en bullig utbuktning.

Det är bara ett fåtal björkar som lever med sprängticka, cirka 1 av 5000 björkar, så det är en riktig eftertraktad råvara. Den chaga som finns på hälsokostmarknaden hämtas till största del från finska och kanadensiska björkar, där marken är extra rik på mineraler som chagan kan dra åt sig. Chagaen i Epinutrics och Medis plockas för hand i norra Norge och är mycket potent.      

Chagan har under lång tid använts som naturmedel mot diverse åkommor, och redan urindianerna i Nordamerika ansåg råvaran vara helig. Den har använts både i förebyggande och lindrande syfte, och anses besitta antiinflammatoriska egenskaper. Chagan idag används vanligen av personer som vill tillföra extra näring med vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att bibehålla ett normalt immunsystem, samt i samband med detox och renande kurer. Anhängare som fastnat för chagans egenskaper anser att chaga är överlägsen andra svampar som används inom hälsokost, såsom reishi, shiitake och maitake.

Även om chagans påstådda effekter idag inte har någon vetenskaplig grund att stå på, kan man konstatera att den har ett komplext innehåll av näringsämnen; vitaminer, mineraler, betaglukan, steroler och fytonäringsämnen med mera har identifierats i chaga. Fytonäringsämnen fungerar som antioxidanter som neutraliserar fria radikaler i kroppen. Denna egenskap brukar mätas i ORAC (Oxygen Absorbance Capacity), och ju högre värde desto starkare är ämnet. Chagan har analyserats till ett ORAC-värde på i genomsnitt 100 000, vilket är att jämföra med andra superlivsmedel såsom blåbär med 9000 eller kakao med 30 000.

Det finns idag inga kända biverkningar för chaga, men som med alla verksamma medel bör man aldrig överdosera det och vara försiktig vid graviditet, amning och om man äter receptbelagda medel.

 

Les mer og lær om Chaga og dens historie på NINFO.se

helsegevinst.com

Sposorer:

Ninfo.se - Medis AS - Helseanalyser - Cellmed AB

©sverre paaske

Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång